How do you ensure your real estate portfolio becomes energy efficient? 16 May 2012

UitnodigingBeste leden,

Op 16 mei organiseert het Corenet Global Benelux Chapter een bijeenkomst over een actueel en relevant thema:

Hoe maakt u uw huisvestingsportefeuille energiezuinig?


Stijgende energieprijzen, toenemende afhankelijkheid van energieverbruik, en klimaat verandering zijn de belangrijkste redenen voor de transitie naar een energiezuinigere wereld. Vastgoed in Nederland verbruikt 30% van de nationale fossiele energie consumptie - en dat moet omlaag. In het buitenland heeft gebruik van Energie Service Companies (ESCO’s) voor energiereductie reeds een hoge vlucht genomen – dus wees met deze bijeenkomst op de toekomst voorbereid! 
    


14:30 - 14:50 Ontvangst
Wij zijn de gast van Schiphol Real Estate in de Oude Verkeerstoren op Schiphol Oost, waar Wings Food & Drinks nu gevestigd is. Dit is gelegen aan het Stationsplein ZW 602 (http://www.wings-schiphol.nl/) (routekaart). Parkeren kan voor de deur en voor uitrijdkaarten wordt gezorgd.

14:50 - 15:00 Han Zeelen (Schiphol Real Estate)
Welkomstwoord over duurzaamheid bij Schiphol Real Estate

15:00 - 15:40 Albert Hulshoff (AgentschapNL)
Hij zal aangeven voor welke energie reductie uitdaging de vastgoedsector staat, en waarom ESCO’s een belangrijk middel zijn om zowel nationale als ondernemingsdoelstellingen met betrekking tot energiezuinigheid te behalen.

15:40 - 16:20 Kees Verspui (Johnson Controls Energy Solutions)
Hij zal bespreken hoe een ESCO nu eigenlijk werkt, welke ervaringen er mee opgedaan zijn, en welke resultaten het ondernemingen in binnen- en buitenland opgeleverd heeft.

16:20 - 17:00 Janko Lindebergh (Deloitte Financial Advisory Services)
Hij zal aangeven hoe de interne of externe financiering in dit economisch klimaat valt te organiseren, en ingaan op de opgedane ervaring bij de financiering van de ESCO voor negen Rotterdamse zwembaden.

17:00 - 17:45 Rondleiding bij Transavia.com
Aan de overzijde van de weg is het energiezuinige TransPort gebouw gelegen, waar Schiphol Real Estate eigenaar van is en Transavia.com en Martinair huren. Dit gebouw heeft een Leed Platinum en Breeam NL very good certificering en was op 20 maart in het NOS journaal te zien. "Kantoren kunnen vaak energiezuiniger"

17:45 - 19:00 Borrel in Oude Verkeerstoren aangeboden door Schiphol Real Estate.


Met vriendelijke groet,

Namens het bestuur van CoreNet Global Benelux Chapter
Monique Arkesteijn en Louis Jansen-Lepoeter


(English version)

Verslag en presentaties

Beste Leden,

Op 16 mei vond een bijeenkomst van Corenet Chapter Benelux plaats met als thema "Hoe maakt u uw huisvestingsportefeuille energie zuiniger?" 

De gastheer was Schiphol Real Estate welke een voortreffelijke locatie had geselecteerd, namelijk de oude verkeerstoren op Schiphol-Oost. Prima uitzicht op het vliegveld, mooie ruimte en nog beter parkeren. De drie sprekers hielden vanuit drie invalshoeken een betoog - Albert Hulshoff besprak de nationale en Europese besparingsuitdagingen en de rol van de vastgoedsector daarin. Kees Verspui onhulde de werking van esco's en besprak een aantal voorbeeld projecten. Janko Lindenbergh ging in op de financiering component, vooral gebaseerd op de eerste esco constructie in Nederland, namelijk die zoals gerealiseerd voor negen Rotterdamse zwembaden. 

Een inhoudelijk sterk thema waarin Nederland nog veel werk te verzetten vakt ook door de eingebruikers in vastgoed. De response vanuit de zaal ging ondermeer in op het hoe het belang van de energiebesparingen bij een CFO op de agenda te krijgen in deze economische omstandigheden. Ook op de gegarandeerde besparingsmodellen werd kritisch doorgevraagd, omdat prijsstijgingen van grote invloed zijn op de haalbaarheid. 

Tot slot werd een rondleiding verzorgd door SRE in TransPort, een Leed en BREAAM gecertificeerd gebouw. Transavia.com is hier gehuisvest, Johnson Controls heeft hier de huurcontactonderhandelingen, werkplekconcept en inrichting verzorgd. 

De borrel en hapjes welke SRE ter afsluiting aanbood waren uitstekend, waarvoor nogmaals hartelijke dank. 

Presentatie Energiebesparing in de vastgoedsector

Presentatie ESCo de bouwsteen voor gegarandeerde energie reductie

Presentatie ESCo en financiering